Tilbageblik på 2012

planet-earth_smallEt billede af vores fælles smukke blå planet. Den hænger dér, stort set tildløs, i universet. Vi mennesker synes at vi er dens midte og unikke skabning – men måske forholder det sig slet ikke sådan? At bidrage til at skabe netop den form for udvikling som gør, at mennesker fortsat kan bebo planeten, det er vores fornemste opgave.

lupin_mindfulnessI januar havde vi stiftende generalforsamling i foreningen Den Helbredende Have på Fejø. Foreningen har lejet sig ind på et stykke af Fejø Retreats jord, sydvendt og langs med vejen. Det er blevet rigtig godt. Hanne Oustrup, tidligere Orø Urtehave, er flyttet til Fejø og hun er hovedkraften i arbejdet med haven. Hun er et utroligt vidende menneske omkring medicinplanter – ja, det må man ikke kalde dem; planter med enten en dokumenteret medicinsk virkning eller med en virkning i kulturhistorisk lys. Desuden er Hanne fokuseret, flittig og viljestærk. Hvad hun har sat sig for, det gør hun. Med Hannes kraft og viden og med hjælp og opbakning fra bestyrelsen og 16 wwoof`ere på kulturudveksling er anlægsarbejdet i haven nået RIGTIG langt. Med frivilligt hannearbejde og stort set uden penge, men med genbrugsmaterialer, “affald” og masser af knofedt. Se helbredendehave.dk. Det er bare så smukt. Og det bliver endnu smukkere.

Meget af min, Annes, energi i det forgangne år er gået til haven. Her har boet wwoof´ere fra hele verden i 6 måneder i alt, dog kun i 14 dage ad gangen. 14 dage med gæster, 14 dages pause. Lidt vildt, men også super inspirerende at møde dem, høre om deres tanker om verden og omegn og deres håb for fremtiden.

Ud over Den Helbredende Have har vi også vores eget sted, Fejø Retreat på 89.000 m2,  som på et eller andet plan skal holdes. Ved mergelgraven har vi fået fældet en masse store træer, så der er kommet lys og luft til stedet. Ned mod mosen har vi fået gravet ud til den første lille sø. Kornslangen blev sået til med byg, det stod så smukt henover sommeren. I bunden såede vi udlæg af kløvergræs, tanken er at kornslangen skal ligge med udlæg de næste to vækstsæsoner, så behøver vi blot at holde den slået. Men det var spændende med tilsåningen og klargøringen af såbedet, for vi har gjort det uden at pløje. Kun harvning.  Jeg har været en hel del ude at køre på traktoren i år – men Rene har klaret det meste. Rene er vores dejlige nabo gennem et par år, som vi har købt traktor sammen med og han har været utrolig behjælpelig med arbejdet på marken, mod at han har jagten. Desværre er Rene og hans søde kone og deres to dejlige børn flyttet til Lolland. De nye naboer har vi knap nok nået at hilse på endnu.

mpb_3Selvforsyningskøkkenhaven (lille, ca. 100 m2) opstod i det allerførste harvede stykke af kornslangen. Det har været ren lise for sjælen at gå dér og plante og luge, så og høste. To slags kartofler havde vi. Masser af rødløg. En god høst af hvidløg. Masser af porrer, dem har vi endnu. Hestebønner, stangbønner, broccoli, ærter og bladbede er lykkedes godt. Bedene er gjort klar og dækket med plantemateriale så orme og andre nyttige væsener har lidt at se til henover den mørke tid. Hvidløg har vi sat, 3 slags, og vi ved, hvad der ellers skal sås og plantes hvor i 2013. Indendøre har vi haft held med chili.

Derudover er der resten af de husnære områder med græsslåning og hækklipning, lugning med mere. For ikke at tale om daglig rengøring, vinduespudsning og vedligehold. Det er gået, men også kun lige. I 2013 skal vi have mere wwoof´er hjælp.

michael-holtI vores sociale liv på øen har vi fravalgt en dejlig vegetarisk spiseklub. Ikke fordi vi ikke var glade for at være med, men fordi kalenderen blev for fuld. “Store Spiseklub” som Mick har været primus motor for siden starten sidste år har givet os dejlige månedlige oplevelser med andre fra øen som kommer, medbringende mad og drikke og godt humør. Der bliver snakket og spist, sunget og danset og spillet musik – ikke det samme program hver gang, men altid hyggeligt. Een aften kom en canadisk multikunstner, som var på en “Omstillingssturne” i Europa, det var en god oplevelse. En anden gang var der kaffekomsammen i forbindelse med at en russisk koncertpianist spillede – også en god oplevelse.

I selve huset boede Tove, som valgte at flytte i forsommeren. Vi har søgt efter en ny lejer, men uden held. Huset har imidlertid ikke stået tomt, Sean har været her flere gange for at arbejde på TV-serien sammen med Mick og han har sovet i stuen med sin kat. Wwoof´erne har været glade for at de kunne have eget værelse. Planen er at vi skal male og gøre fint – så hedder det “Sommerhuset” – så det er klar til sommergæster, wwoof´ere, retreatgæster og haveterapiklienter i 2013. Selv trives vi godt i retreatafdelingen. Et enkelt liv.

bistaderMindfulnesslæreruddannelsen har jeg, Anne,  fulgt med alt hvad det indebærer af daglig træning og studier mellem delkurserne i Nr. Snede. Fire gange har jeg været af sted og skal det igen i 2013. Desuden har jeg været på 5 døgns retreat, meget dejligt og meget lærerigt, et skønt sted ved Vesterhavet, Trans. En del af træningen er formidling af mindfulness. Her har jeg haft fornøjelse af at træne 3 af mine kolleger på mit lønarbejde i et 16 ugers forløb, som jeg havde designet specielt til formålet. Det blev vældig godt, men desværre ikke bakket op af den ny ledelse (min 4. ledelse på to år). I sommers havde jeg en meditativ haveuge med introduktion til mindfulness, det blev super godt og det vil jeg gøre igen sommeren 2013. I efteråret havde jeg et 8-ugers forløb på Fejø rettet mod håndtering af kroniske smerter, også vellykket og jeg gentager det forår 2013.

wwoofI sommers lagde vi hus til endnu en permakultur- og omstillingsuge, 3. år i træk. Det blev super vellykket – arrangeret af Fejø Permakultur- og Omstillingsinitiativ og med os to som hovedkræfter i arrangørgruppen. Her var også Lone Madsen fra Vanløse og Hanne Oustrup med. Lone er en vidunderlig syngeglad, kreativ kogerske som i løbet af dette år har erhvervet sig et sommerhus på Fejø efter flere år som gæst. Permakulturugen gentager vi også i 2013.

Ja, så har jeg, Anne, passet mit fuldtidsjob som projektmedarbejder for unge kontanthjælpsmodtagere i Lolland Kommune. Et dejligt, livsbekræftende arbejde med kompetente kolleger i en tung organisation.

far2012 blev det år, hvor Annes far sagde farvel. Mæt af dage og efter længere tids svær sygdom sov han ind den 22. december. De sidste år af hans liv var på mange måder et trist kapitel, en skarp kontrast til det aktive og udadvendte liv han havde de første 72 år. Vi ved det godt, sorrig og glæde de vandre til hobe. Og man må tage det, som det kommer – ligesom man må tage dét, som kommer. Kunsten er at vende det og i dét stykke er min, Annes,  mor en sand kunstner og et stort forbillede for mig. Hvad hun ikke har væet i stand til at udholde, aldrig klage, altid se de lyse sider. For der er altid noget godt, midt i alt det triste er der masser af små lyspunkter og stor kærlighed.

Nu vender vi blikket mod 2013. Hvad mon året bringer? Noget af det er vi selv herre over, som planlæggere, initiativtagere og forvaltere. 7_sommerugeDet andet må vi tage med uden at have indflydelse på det. Vi ønsker og håber på at flere vil have lyst til at bo her på Fejø Retreat, sammen med os. Fejø Retreat er alt for stort til 2 personer. Vi er villige til at sælge, ændre organisationsformen, så alle der bor her er medejere på lige vilkår. En andelsforening vil kunne klare det som lovgivningen er lige nu, men først og fremmest kræver det  nogle mennesker, der vil. Og tør.

2 thoughts on “Tilbageblik på 2012

  1. Spændende at høre hvordan det går med jer og jeres skønne sted. Glæder mig til at se haven. Hatten af for dig, Anne – fuldtidsjob og retreat og mindfullness etc – sejt! I er nogle dejlige og spændende mennesker, som gør gode ting – men det ved I sikkert godt (-:
    Vi ses på Fejø!
    KH Lise

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.